top of page

Jag vänder min bil mot Norr


”Jag vänder min bil mot norr” sjunger Ledin och jag gör samma sak. Vad finns bortom skogarna i Södermanland, slätternerna i Västmanland, bortom sjöarna Hjälmaren och Mälaren, genom och mot de delar av vårt land som är så fyllda av svensk industrihistoria? Mot Höga kusten styr kosan alltså och under vägen ska jag titta in i det land, där det trots Covid-19, sprudlar av hopp, sjuder av kreativitet och hur vacker kan den del av landet som kallas Höga kusten egentligen vara? Det är det Sverige Ölandsbuss vill visa och ta med er till!


Jag väljer villigt bort E 4 över Stockholm och styr istället av i Norrköping mot det inre av Kolmården för att söka mig till mitt första stopp, Dufweholms Herrgård. Här har familjen Åström varsamt restaurerat och förnyat den anrika herrgården med hotell, restaurang och spa. Runtom herrgården finns familjens privata boende, ett litet museum och privata samlingar. I huvudbyggnaden erbjuds vi vällagade klassiska rätter med lokala råvaror.


Jag har valt ”diagonalen” över Katrineholm, Kungsör, Kvicksund, Sala och vidare genom Gysingeskogarna mot Gävle. Vägarna genom Södermanland är kända för att vara i behov av modernisering men man har på senare tid gjort mycket för att bygga ut och om. Milen flyter på och jag passerar platser där mina tankar spelar fritt kring historia och geografi. Målet för dagen är komfortabla Elite Stadshotell i Gävle. Ett magnifikt hotell som renoverats till ett av de bästa boenden man kan tänka sig. Innan jag anländer till hotellet gör jag en avstickare till Mackmyra Whisky destilleri, där man framgångsrikt för fram Sverige som en spännande leverantör av Whisky. Bra jobbat! En belönande god natts sömn i de sköna sängarna på hotellet väntar!


72 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page